Varhaiset vaihdevuodet

Nainen avasi ulko-oven ja haistoi alkusyksyn raikkaan tuoksun ja katsellessaan ympärilleen hän näki, että luonto oli jo pukeutunut syksyn asuun. Nainen täytti viime viikolla 40. Hän ei kuitenkaan juhlinut syntymäpäiväänsä mitenkään.

40 on vain luku, mutta nelikymppisenä monet alkavat itseasiassa nauttia elämästään täysillä. Naisen naisystävät usein puhuvat naureskellen tulevista kehonmuutoksista, jotka kuitenkin tapahtuisivat vasta myöhemmällä iällä.

Hän seisoi ovella hengittämällä syksyn raikasta ilmaa. Kuukausi sitten hän sai diagnoosin, joka kertoi että hänellä on varhaiset vaihdevuodet. Tuolloin hän oli vain 39-vuotias.

Varhaisista vaihdevuosista puhutaan silloin, kun kuukautiset loppuvat kokonaan alle 40-vuotiaana. Se on harvinaista, koska se esiintyy vain yhdellä naisella sadasta 30-39-vuotiaana.

40-kliimaksi..todellako?

Diagnoosin jälkeen ensimmäinen reaktio oli shokki. Nainen oli omasta mielestään vielä nuori ja elämä aikuisena naisena oli vasta edessäpäin. Hänellä oli kuitenkin oireita kuten väsymystä, mielialan nopeita muutoksia, voimakasta painonnousua, yö hikoilua sekä kuumia aaltoja. Hän ajatteli niihin olevan erilaisia selityksiä mm. työstressi ja vaikeudet parisuhteessa sekä perhe-elämässä.

Hän siis täytti vasta hiljattain 40. Oliko hänen elämänsä naisena päättynyt?

otti yhteyttä seksuaaliterapeuttiin, joka auttoi häntä löytämään itsensä uudelleen tässä uudessa tilanteessa – uuden naisen uudessa elämänvaiheessa.Terapian kautta hän löysi ratkaisun ja päätyi aloittamaan hormonihoidon, koska hän ajatteli saavansa siitä enemmän hyötyä kuin haittaa.

Terapian aikana hänen vointinsa parani parantuneen itsetunnon ansiosta. Olen ”nainen”, joka voi olla taas oma itsensä ja voi nauttia kumppanin kosketuksesta ja läheisyydestä, hänen katseestaan, tuoksustaan, äänestään.

Nainen hengitti raikasta ilmaa hymyillen ja astui reippaasti ovesta ulos kohti tulevaa.

Lisätiedot:

Vaihdevuodet tulevat suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä, mutta se vaihtelee yksilöllisesti 45–55 vuoden välillä.Vaihdevuosilla tarkoitetaan sitä ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta loppuu kokonaan. Munarakkuloiden sekä estrogeenin määrä verenkierrossa vähenee, ovulaatiot loppuvat. Kuukautiskierron päättyminen on osa suurempaa, useimmiten vuosia kestävää prosessia, jossa naisen elimistö siirtyy hedelmällisyyden tilasta hedelmättömyyden tilaan.Vaihdevuosien voidaan katsoa alkaneen silloin, kun vaihdevuosi-ikäisellä naisella kuukautiset ovat olleet pois yli vuoden. Vaihdevuodet voivat alkaa aiemmin myös esimerkiksi munasarjojen poiston, sädehoidon tai solunsalpaajahoidon seurauksena.

LÄHTEET

Hankonen, R. Helpotusta menopaussiin. Tehy. http://www.tehy.fi/tehy-lehti/2013/14-2013/helpotusta-menopaussiin/

Jussila, T. Vaihdevuodet jo nyt? 2010. Kauneus ja terveys. http://www.kauneusjaterveys.fi/artikkeli/vaihdevuodet-jo-nyt

Tietopaketti. Vaihdevuodet. Terve.fi. http://www.terve.fi/vaihdevuodet

Tiitinen, A. Vaihdevuodet. 2014. Terveyskirjasto. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00179

Natalia Rautavuori

Perhe- ja paripsykoterapeutti, seksuaalterapeutti

Lue lisää

Muut artikkelit

Käytämme verkkosivustollamme evästeitä paremman palvelun takaamiseksi. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön.